top of page

Redenen om Liturgisch Leven in je gezin te starten

Bijgewerkt op: 10 jan.In het boek 'The Feasts: How the Church Year Forms Us As Catholics' schrijven Kardinaal Donald Wuerl and Mike Aquilina:


“Christian life revolves around the calendar that Christians share. The calendar and its feasts remind us who we are. If we want to know ourselves, it is important for us to imagine how this works – how feasts form us, what they teach us, how they guide and direct our emotions, our thoughts, and our spiritual growth.”

Jammer genoeg vieren vele katholieken zelfs niet meer de hoogfeesten, laat staan de gewone feesten uit het liturgische jaar, met uitzondering van Kerstmis en Pasen.

Het hectische moderne leven kan gezinnen vaak opslokken, waardoor er weinig ruimte overblijft voor spiritualiteit en geloof. Maar wat als ik je vertelde dat het omarmen van liturgisch leven in je gezin tal van voordelen met zich meebrengt? Hier zijn enkele overtuigende redenen om te overwegen om met liturgisch leven te starten in jouw gezin.

1. Bouwen aan een sterkere gezinsband

Liturgisch leven biedt gezinnen de mogelijkheid om samen te bidden, te vieren en hun geloof te delen. Deze gedeelde spirituele ervaringen creëren een diepere band tussen gezinsleden en versterken de onderlinge relaties.

2. Onderwijs in geloof en waarden

Het liturgisch leven geeft ouders de kans om geloofswaarden door te geven aan hun kinderen. Het vieren van feestdagen, lezen van de Bijbel en het bespreken van heiligenverhalen zijn geweldige manieren om deze belangrijke lessen door te geven.

3. Structuur en rust in het gezin

Liturgisch leven biedt structuur en routine aan je dagen. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en chaos in het dagelijkse leven. Je gezin zal weten wat ze kunnen verwachten en zich meer op hun gemak voelen.

4. Leer geduld en volharding

Het invoeren van liturgisch leven vereist geduld en volharding. Dit zijn waardevolle eigenschappen die zowel ouders als kinderen kunnen leren. Het nemen van de tijd om te bidden, te lezen en te vieren helpt bij de ontwikkeling van deze deugden.

5. Dieper spiritueel begrip

Liturgisch leven moedigt gezinnen aan om dieper na te denken over hun geloof en spirituele waarden. Het opent de deur naar diepgaande gesprekken en zelfreflectie, wat kan leiden tot een sterker spiritueel begrip.

6. Creëer mooie herinneringen

Het vieren van liturgische feestdagen en rituelen creëert mooie herinneringen voor je gezin. Deze speciale momenten blijven bij kinderen hangen en vormen een waardevol onderdeel van hun jeugd.

7. Versterk de relatie met de Kerk

Liturgisch leven brengt gezinnen dichter bij de Kerk en de bredere geloofsgemeenschap. Het stimuleert deelname aan de zondagsmis en andere parochiale activiteiten, waardoor de band met de Kerk wordt versterkt.

8. Levenslange spirituele praktijk

Door liturgisch leven te omarmen, geef je je kinderen een waardevolle spirituele praktijk die ze hun hele leven kunnen voortzetten. Dit is een geschenk dat blijft geven, zelfs als ze opgroeien en hun eigen gezinnen stichten.

9. Het is onze verantwoordelijkheid van ouders

Ouders hebben de verantwoordelijkheid om hun kinderen het geloof te laten leren kennen. En vroeg begonnen is half gewonnen!

Door de genade van het Sacrament van het Huwelijk hebben de ouders de verantwoordelijkheid,maar ook het voorrecht ontvangen om aan hun kinderen de 'Blijde Boodschap' mee te delen.Al heel vroeg zullen zij hen incontact brengen met de christelijke heilsmysteries,want voor hun kinderen zijn de ouders de "eerste verkondigers"ervan.Vanaf hun prille jeugd zullen ze hen laten deelnemen aan het kerkelijk leven.De levensgewoonten inhet gezin kunnen affectieve houdingen tot stand brengen,die gedurende het hele leven een waarachtige grondslag en steun voor het geloofsleven kunnen betekenen. (RKK2225)

En ook:

De geloofsopvoeding door de ouders moet beginnen vanaf de eerste levensjaren. Dit gebeurt al wanneer de leden van het gezin elkaar helpen om te groeien in het geloof door het getuigenis van een christelijke levenswandel in overeenstemming met het Evangelie. De gezinscatechese gaat vooraf aan en vergezelt en verrijkt de andere vormen van geloofsonderricht. De ouders hebben als taak hun kinderen te leren bidden en hen te helpen hun roeping als kinderen van God te ontdekken. De parochie is de eucharistische gemeenschap en het hart van het liturgisch leven voor de christelijke gezinnen; het is een bevoorrechte plaats voor de catechese van kinderen en ouders. (RKK2226)

Het starten van liturgisch leven in je gezin kan in het begin uitdagend lijken, maar de voordelen zijn de inspanningen zeker waard. Het zal je gezin helpen om een diepere spirituele band te smeden, geloofswaarden door te geven en mooie herinneringen te creëren. Dus, waar wacht je nog op? Begin vandaag met het verkennen van liturgisch leven in je gezin en ontdek de rijkdommen die het te bieden heeft!

Overtuigd? Lees dan zeker ook:

Op zoek naar een eenvoudige tool om het liturgisch jaar een plaats te geven in je huis?

Download dan zeker onze Cirkel van het Liturgisch Jaar en beluister met je gezin de Kathokids podcast over het Liturgisch jaar (aflevering 20)!5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page