top of page

Padre Pio van Pietrelcina

Bijgewerkt op: 21 sep. 2023


Pater Pio, wiens echte naam Francesco Forgione was, was een man van wonderen en geloof. Zijn leven, dat werd geleefd in dienst van God, liet een diepe indruk achter op degenen die hem kenden en de wereld over.

Een Buitengewoon Leven

In het jaar 1887 werd een jongen genaamd Francesco Forgione geboren in een kleine stad genaamd Pietrelcina in Italië. Hij groeide op in een eenvoudige en arme familie. Als jong kind moest hij werken om zijn familie te helpen genoeg geld te hebben.

Wat Francesco zo speciaal maakte, was zijn diepe toewijding aan God, zelfs op zo'n jonge leeftijd. Hij ging dagelijks naar de mis en bad elke dag een rozenhoedje.

Op slechts 5-jarige leeftijd begon Francesco religieuze ervaringen te hebben die weleens 'ecstases' worden genoemd. Dit betekent dat hij speciale momenten had waarin hij zich heel dicht bij God voelde.

Toen hij ouder werd, besloot Francesco om zijn leven volledig aan God te wijden. Hij kon enkele jaren les krijgen van een pastoor en kon zo op 15-jarige leeftijd lid worden van de Franciscaanse Kapucijnerorde. Hij nam toen de naam Pio aan. Pio wilde een broeder worden en God dienen op een bijzondere manier. Jaren gingen voorbij, en Pio werd uiteindelijk ook priester, wat betekent dat hij de mis kon opdragen en de mensen kon helpen hun geloof te verdiepen.

Maar het verbazingwekkende aan Pater Pio waren de wonderen die om hem heen gebeurden.

Mensen zeiden dat ze hem zagen leviteren, wat betekent dat ze hem zagen zweven in de lucht toen hij aan het bidden was.

Padre Pio had een groot hart voor de mensen rondom hem en hij hielp mee met het oprichten van een ziekenhuis vlak bij zijn klooster. Het ziekenhuis was een plaats waar mensen zowel met fysieke als spirituele problemen terechtkonden.

En er waren ook veel verhalen over mensen die door zijn gebeden werden genezen.

De Stigmata

Een van de meest opvallende aspecten van Pater Pio's leven waren de stigmata - de wonden van Christus die hij op zijn lichaam droeg. Deze wonderbaarlijke tekens van zijn nauwe verbondenheid met Jezus leidden tot bewondering en onderzoek door velen.

Pater Pio kreeg de stigmata toen hij 30 jaar oud was. Hij had deze pijnlijke wonden op zijn handen, voeten en zijn zij. Hij wou niet opvallen door de wonden, dus droeg hij vingerloze handschoenen om ze te verbergen. Zijn hele verdere leven zouden de wonden nooit volledig genezen.

Pater Pio zei er zelf over dat hij dit lijden aanvaardde voor de redding van de wereld. Tijdens de dagelijkse eucharistie, toen hij het brood en de wijn in het lichaam en bloed van Jezus veranderde, voelde hij veel pijn vanwege zijn wonden. Maar hij hield vol en bad voor de mensen.

Een Baken van Hoop

Pater Pio stond bekend om zijn vele wonderen en het vermogen om zonden te vergeven. Duizenden mensen stroomden naar zijn klooster in San Giovanni Rotondo om zijn zegen en begeleiding te ontvangen. Zijn leven was een baken van hoop voor velen in tijden van nood.

Door zijn wonden en door de mirakels die er rondom hem gebeurden kreeg Pater Pio heel veel aandacht. En daardoor ontstonden er ook geruchten of roddels over zijn gedrag.

Hierdoor verbood het Vaticaan hem om nog publieke missen op te dragen, mensen te zegenen, brieven te beantwoorden, zijn stigmata te laten zien en te communiceren met zijn spirituele leider.

De Kerk wou zeker zijn dat Pater Pio wel een goede priester was voor ze hem lieten verder werken. Ook al waren de geruchten vals, Pater Pio gehoorzaamde de bevelen van het Vaticaan, ook al leed onder dit verbod. Pas 10 jaar later mocht hij eindelijk zijn priesterlijke taken heropnemen. En pas meer dan 40 jaar werd Pater Pio officieel vrijgesproken van alle geruchten die over hem de ronde hadden gedaan.

Al die tijd heeft Pater Pio geduldig gewacht en vertrouwd op God.


Een Heilige voor de Moderne Tijd

In 1968 stierf Pater Pio. Hij was toen 81 jaar oud. Hij ligt begraven in Italië en zijn begraafplaats is een bedevaartsoord geworden.

In 2002 werd Pater Pio heilig verklaard door paus Johannes Paulus II. Zijn heiligheid was een erkenning van zijn uitzonderlijke toewijding aan God en zijn impact op het geloofsleven van velen.

Het leven van Pater Pio herinnert ons eraan dat geloof, wonderen en heiligheid nog steeds aanwezig zijn in de moderne wereld. Zijn erfenis blijft voortleven, en zijn voorbeeld blijft een inspiratie voor velen die streven naar een diepere relatie met God.

We vieren zijn feestdag op 23 september!

Een uitspraak van Pater Pio was:

"Laat ons heiligen worden, zodat we voor altijd samen in de hemel zullen zijn, nadat we hier samen op aarde geweest zijn."


Een andere uitspraak over Onze-Lieve-Vrouw van Smarten:


Wil je samen met je gezin meer leren over Pater Pio, beluister dan zeker onze 4e aflevering van de Kathokids podcast!

11 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Kommentar


Michaël Dekee
Michaël Dekee
23. Okt. 2023

Ikzelf ben een grote fan van Pater Pio. Hier een artikeltje over zijn Heilige Mis: https://gegroetokruis.org/2023/09/23/de-h-mis-van-pater-pio/

Gods zegen over u en uw werk, Michaël

Gefällt mir
bottom of page