top of page

Oktober - maand van de Rozenkrans

Bijgewerkt op: 25 sep. 2023

Een overzicht van de belangrijkste dagen in de maand oktober:

Een klein woordje meer over de devotie van deze maand, het Rozenhoedje of de Rozenkrans!

Rozenkrans? Rozenhoedje?

De naam Rozenkrans, komt van de bloem die als symbool voor Maria gebruikt wordt, de roos, die staat teken voor haar liefde en devotie.

Het is ook belangrijk om het verschil tussen een rozenkrans en een rozenhoedje te vermelden. Een rozenkrans is eigenlijk het bidden van 15 tientjes - de ketting 3 keer rond dus, met alle blije, glorievolle en droeve geheimen. De ketting 1 keer bidden is een Rozenhoedje. Maar in de volksmond wordt soms over een Rozenkrans gepraat, wanneer men eigenlijk een Rozenhoedje gaat bidden.

Waarom is oktober de rozenkransmaand?

De eerste en meest duidelijke reden is dat we op 7 oktober het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans vieren. Daarnaast werd in de 16e eeuw de slag in Lepanto een slag tussen Islam en Christendom gewonnen door de Christenen en de overwinning werd toegeschreven aan het bidden van de Rozenkrans. De overwinning van deze slag wordt op 7 oktober herdacht en dit heeft mee bepaald dat oktober sinds de 19e eeuw de rozenkransmaand is en dat het feest van OLV van de Rozenkrans op die dag gevierd wordt.

Ontstaan van het Rozenkransgebed

Hoewel het mogelijks in de 12de eeuw al gebruikelijk was om 50 tot 150 Wees-Gegroetjes te bidden, is volgens de katholieke traditie Moeder Maria verschenen aan de heilige Dominicus in de 13de eeuw om hem een Rozenkrans te geven. In die tijd was het ook al een gewoonte van monniken om de 150 psalmen te bidden, gebruik makend van een ketting met parels of initieel gewoon een touw met knopen in. Maria zou de Rozenkrans aan Dominicus gegeven hebben voor het gewone volk die niet kon lezen en dus niet alle psalmen van buiten konden leren. De Dominicaanse priester Alain de la Roche promootte het gebruik van de Rozenkrans in de 15de eeuw, waardoor deze devotie wijd verspreid raakte. Rond diezelfde periode werd het de gewoonte om tijdens het Wees Gegroet te mediteren. In de 16de eeuw nam Paus Pius V de devotie van de Rozenkrans officieel op in de katholieke kerk, met de 15 geheimen (glorievolle, droeve en blije geheimen). In 2002 voegde Paus Johannes Paulus II de 5 lumineuze geheimen toe.

Waarom zou ik de Rozenkrans bidden?

Allemaal goed en wel, maar waarom zou ik de Rozenkrans moeten of willen bidden? Ik heb een goed gebedsleven, ik heb een persoonlijke relatie met de Heer, wat is er zo uniek aan het rozenkransgebed dat het mijn relatie met God zou kunnen verrijken?

De top 5 redenen om de Rozenkrans regelmatiger te bidden:

1. Het is het meest krachtige gebed en meest effectieve wapen tegen Satan en tegen onze eigen zonden.

2. Het is een gesproken gebed, maar tegelijk is het ook meditatief, door de woorden uit te spreken en de kralen vast te houden, ben je bezig, maar ook je hoofd kan bezig zijn, door te mediteren op de geheimen en zo Jezus centraal in je hart te brengen.

3. Het is voor alle leeftijden, voor elke plaats en voor elk moment. Niet alleen de 'oude' mensen doen dit voor de eucharistie, zelfs mijn kleuters kunnen dit gebed mee opzeggen. We kunnen het overal bidden, op elk moment van de dag.

4. Het is een gemeenschappelijk gebed en toch ook een persoonlijk gebed - als je het alleen bidt, neem je toch deel aan de gemeenschap van katholieken die het bidden elders in de wereld, als je het in groep bidt ben je toch persoonlijk aan het bidden en ben je geen toeschouwer. De Rozenkrans verenigt de Kerk.

5. De Rozenkrans bidden brengt ons genade en troost door de intercessie van Moeder Maria. In Fatima heeft Maria ons gezegd dat we de Rozenkrans elke dag moeten bidden om vrede in de wereld te brengen.

Niet overtuigd? "De Rozenkrans is toch maar een saai gebed…"

Er zijn veel pausen en heiligen die ons in hun leven hebben aangemaand om het Rozenhoedje te bidden. Maar niemand van hen heeft ooit gezegd dat we het ook leuk moeten vinden. Alleen dat we het moesten bidden…

Het is geen gemakkelijke taak, de Rozenkrans bidden is een spirituele oefening om ons te versterken.

Enkele uitspraken van Pausen en heiligen over de Rozenkrans

Niemand die dagelijks de Rozenkrans bidt, zal ooit op een dwaalspoor gebracht worden. Dit is een uitspraak die ik zeker met mijn bloed zou durven ondertekenen. - Heilige Louis de Montfort


Je zal alles wat je van me vraagt krijgen door het bidden van de Rozenkrans.

- Onze-Lieve-Vrouw tegen Alain de la Roche


Als je wil dat vrede in uw huizen heerst, reciteer dan de familierozenkrans. - Heilige Paus Pio X
  

De rozenkrans bidden voor kinderen, en nog meer, met kinderen, hen trainen vanaf hun vroegste jaren om deze dagelijkse ‘pauze voor gebed’ met het gezin te ervaren is een spiritueel hulpmiddel dat niet mag onderschat worden. - Heilige Paus Johannes Paulus II

De heilige rozenkrans is, vanuit de eeuwenoude traditie, bijzonder effectief gebleken als een gebed dat het gezin samenbrengt… Het gezin dat de rozenkrans samen bidt, reproduceert iets van de sfeer van het huishouden van Nazareth: de leden plaatsen Jezus in het midden, ze delen Zijn vreugde en zorgen, ze leggen hun behoeften en hun plannen in Zijn handen, ze putten uit Hem de hoop en de kracht om door te gaan. - Heilige Paus Johannes Paulus IIEr is geen probleem, zeg ik je, hoe moeilijk het ook is, dat we niet kunnen oplossen door het gebed van de Heilige Rozenkrans. - Zuster Lucia van Fatima 

Zelf zin gekregen om ook het Rozenhoedje meer te bidden?

Neem dan zeker een kijkje in onze winkel!

We hebben een download met steekkaarten om snel en makkelijk het Rozenkransgebed onder de knie te krijgen

En voor de kinderhandjes hebben we een Rozenkransring met mooie tekeningen van de verschillende geheimen. Ideaal om naar te kijken tijdens het bidden!


Hoe het Rozenhoedje een plaats geven in je gezin? Enkele tips van ons gezin...

- Een eerste tip: jij kent je gezin het beste! Jij kan het beste inschatten hoe je dit gebed kan bidden met je kinderen.

- Begin klein: start met een tientje te bidden bij 1 geheim.

- Daarnaast kan het helpen om het leuker te maken. Met onze kindjes zijn we begonnen met voor elk gebed ze goed meededen een klein chocolaatje te geven (dat ze op een blad verzamelden in de vorm van een ketting) en op het einde van het gebed hadden ze dan een lekker dessertje.

- Een zelfgemaakte Rozenkransketting vinden sommige kinderen ook leuk.

- Bij ons is het ook een niet-te-onderhandelen iets. Op zaterdagochtend bidden wij een Rozenhoedje. De kleinsten mogen stil spelen, maar mama en papa mogen niet gestoord worden en de groteren worden verwacht om elk een tientje te leiden. Zo zien en voelen de kindjes dat dit belangrijk is...

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page