top of page

Maart & de devotie aan Sint Jozef

De maand maart is toegewijd aan Sint Jozef, de vader van Jezus op Aarde. Hij heeft zijn feestdag op 19 maart. Op 1 mei heeft hij een tweede feestdag als Sint Jozef de Werker.

Andere feestdagen in de maand maart:


katholieke feestdagen maart

De naam Jozef betekent 'God moge toevoegen'.

 

Het leven van Jozef

Volgens de traditie heeft Jozef slechts 30 jaren geleefd en zou hij zelfs gestorven zijn voor jezus zijn openbare leven startte op het huwelijk in Kanaän.

Jozef was getrouwd met de Maagd Maria en zo was hij de vader van Jezus op aarde.

Hij werkte als timmerman en leerde Jezus deze stiel. Hij woonde met zijn gezin in Nazareth, maar hij was afkomstig uit Bethlehem.

God sprak tot Jozef via engelen en dromen. Er verscheen een engel aan hem om te zeggen dat Maria een zoon zou dragen die de zoon van God was. En het was ook in een droom dat Jozef hoofde dat hij met zijn gezin moest vluchten naar Egypte om Jezus te beschermen tegen Herodes.

Na deze boodschap van de engel nam Jozef Maria en Jezus naar Egypte en ze bleven daar tot de engel hen zei terug naar Nazareth the gaan.

Jozef werkte hard voor Jezus en Maria, later werkte hij samen met Jezus in de timmerzaak. Hij zou gestorven zijn in de armen van Jezus en Maria.

Jozef wordt best aanzien als de adoptievader van Jezus, hij was volledig de echte vader van Jezus hier op aarde.

Jozef was deel van de lijn van David, waardoor Jezus ook van hem afstamt als zijn echte zoon (zie Mt1)

God als de Heilige Geest is de biologische vader van Jezus.

 

Weetjes

 • De heilige Jozef spreekt geen enkele keer in de evangelies. Hij wordt alleen vermeld in de evangelies van Mattheüs, Lucas en Johannes. Hij is zo een voorbeeld van in alle eenvoud Gods wil doen, zorgen voor je familie en uit de spotligts blijven.

 • Jozef is een voorbeeld van vertrouwen, onzelfzuchtigheid, integriteit, nederigheid en gehoorzaamheid - hij was eenvoudig, nederig en had een rotsvast geloof.

 • Op 19 maart wordt in vele landen Vaderdag gevierd.

 • Er zijn verschillende devoties aan Sint Jozef gelinkt

 • De devotie van de slapende Sint Jozef: omdat God tot Jozef sprak in zijn slaap is er een standbeeld van een slapende Sint Jozef. Paus Franciscus heeft verteld dat hij zo'n standbeeld heeft en hij zijn gebedsintenties steeds onder het beeldje schuift om Jozefs voorspraak te vragen.

 • Zoals Jezus het Heilig Hart heeft en Maria het Onbevlekte Hart, wordt aan Jozef het meest Kuise Hart toegeschreven.

 • Dit is een devotie sinds de 17e eeuw, maar werd bevestigd in een particuliere openbaring.

 • Jozef is gekend als een goed man uitzonderlijk in deugden. Hij had ook een uitzonderlijk hart.

 • Deze deugd heeft in onze maatschappij geen hoge waarde. Toch draagt het hart van Jozef deze titel, omdat hij een man was uitzonderlijk in deugd en hij gezegend was met een enorme hoeveelheid van Gods genade. Zijn uitzonderlijke hart zorgde ervoor dat hij Maria kon beschermen en dat hij Jezus en Maria kon leiden en beschermen met uitzonderlijke liefde voor hen. Jozefs hart is een baken van hoop dat zuiverheid van hart ook binnen ons bereik ligt, met de genade van God en met Jozefs voorspraak. De devotie van het Meest kuise hart is gebaseerd op de doctrine dat Jozefs hart nu al klopt en leeft, omdat Jozef ook al deelt in de genade van de verrijzenis.

 • Omdat Jozef onderdak zocht voor zijn hoogzwangere vrouw wordt hij ook aanroepen voor alles wat met huizen te maken heeft (verkopen, een goed huis vinden,…)

Patronaat

Sint Jozef is de patroonheilige van werklieden, vaders, gezinnen en reizigers, van een gelukkige dood en van de universele kerk

Hij werd door Paus Pius IX patroonheilige verklaard van de universele katholieke kerk

 

Vieren

 • Als 19 maart op een vrijdag valt mag er toch vlees gegeten worden, tijdens de vasten mogen de vastenpuntjes ook achterwege gelaten worden op dit feest.

 • Als de feestdag op een zondag valt, wordt het de maandag erna gevierd; als het in de goede week valt wordt het naar de dichtstbijezijnde dag voor 19/3 verplaatst, meestal de zaterdag voor palmzondag

 • Gebeden:

 • 7 zondagen van Sint Jozef: 7 vreugdes en 7 smarten van Sint Jozef

 • 30 dagen noveen vanaf 17/2

 • 30 dagen om de 30 jaren van zijn leven te eren

 • Intercessie vragen voor Vaders, moeders in verwachting, huwelijken, adoptie, kopen/verkopen van een huis, vinden van een job, een gelukkige dood - omdat hij patroonheilige is van de universele kerk kunnen we bij hem terecht voor al onze verzoeken

 • Rozenhoedje van Sint Jozef: er is een speciale kralenketting om het Rozenhoedje of de Rozenkrans van Sint Jozef te bidden - je kan hier gratis een steekkaart downloaden om het te leren bidden!

 

Inspirerende quote voor deze maand: (paus Johannes Paulus II in Familiaris Consortio)

Johannes Paulus II over Sint Jozef

Sint Jozef is een heel belangrijk heilige. Vaders zijn heel belangrijk voor hun kinderen, dus moeten we Sint Jozef als patroonheilige omarmen. We kunnen hem vragen te bidden voor vaders en voor het vaderschap.

 

Sint Jozef, bid voor ons!


Wil je met je kinderen meer leren over Sint Jozef? Luister dan binnenkort zeker samen eens naar aflevering 29 van de Kathokids podcast!

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page