top of page

Liturgisch Leven in de maand juli

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

Een overzicht van de belangrijkste dagen in de maand juli:


De Heiligen van deze maand:

Hier vind je enkele van de heiligen die deze maand gevierd worden met af en toe een idee om de heilige te vieren in je gezin.

 • H.apostel Thomas - 3 juli

 • H.Benedictus van Nursia - 11 juli: hij bedacht het motto 'ora et labora' - misschien een motto om in je gezin eens een dag een plaats te geven!

 • HH. Marie-Azélie & Louis Martin - 12 juli: dit waren de ouders van Theresia van Lisieux, patroonheiligen voor grote gezinnen en mensen die sterke en trouwe gezinnen willen hebben

 • H.Maria Magdalena - 22 juli: ze werd door Jezus van 7 demonen bevrijd, dus een ideetje voor het gezin is 7up als speciaal feestdrankje vandaag

 • H.Birgitta van Zweden - 23 juli: echtgenote, moeder en stichtster van de Orde van de Allerheiligste Verlosser (de Birgittinessen en Birgittijnen), patrones van Europa, afkomstig uit Zweden, dus Zweeds eten (de gemakkelijkste versie zijn de gehakballetjes uit de ikea ;-))

 • H.Christoffel - 24juli: noodhelper tegen ongelukken

 • H.apostel Jakobus de Meerdere - 25 juli

 • HH.Joachim & Anna - 26 juli: de grootouders van Jezus - een ideale dag om met je kinderen de grootouders in de bloemetjes te zetten

 • HH.Martha, Maria & Lazarus - 29 juli

 • H.Ignatius van Loyola - 31 juli: mede-oprichter van de Jezuïeten, motto AMDG (Ad Maiorem Dei Gloriam), ideetjes voor het gezin: Spaans eten maken, korte geestelijke oefening doen samen

Een klein woordje meer over de devotie van deze maand: Het Kostbare Bloed van Jezus

De maand juli is toegewijd aan 'Het kostbaar bloed van Jezus'.

We kunnen deze devotie zien als de climax van een maand van de devotie aan het Heilig Hart.

Laten we beginnen bij de basics...

WAT IS HET HEILIG OF KOSTBAAR BLOED VAN JEZUS?

We lezen in de eerste brief van Petrus:

U weet immers dat u niet met zoiets vergankelijks als zilver of goud bent vrijgekocht uit het zinloze leven dat u van uw voorouders had geërfd, maar met het kostbare bloed, van een lam zonder smet of gebrek, van Christus. (1 Petrus 1,18-19)

Het heilige bloed van Jezus is de echte redding van de wereld en staat symbool voor Jezus' offer dat de mensheid van alle zonde verlost heeft. Het verwijst naar het bloed dat aan het kruis gevloeid is voor onze redding.

Tijdens de eucharistie is na de consecratie de wijn niet langer wijn, dan is dit het Kostbare bloed van Jezus. Zoals Jezus ons voordeed tijdens het laatste avondmaal: "Dit is mijn Bloed van het Verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden." (Matteüs 26:28)

Van alle devoties gewijd aan Jezus is deze devotie het meest bijbels, aangezien er in het nieuwe testament minstens 75 keer over wordt gesproken.

WAAROM DEZE DEVOTIE?

De devotie is heel lang geleden ontstaan vanuit het verlangen om het bloed te vereren dat gevloeid is op de calvarieberg. Het was oorspronkelijk deel van een bredere devotie die zich toelegde op de 5 wonden van Christus, maar het werd een devotie op zichzelf.

Bloed is voor ons mensen essentieel om te kunnen leven. Het laten vloeien van je bloed voor een andere persoon is op die manier het ultieme geschenk van leven. Jezus had ons zo lief dat Hij zijn bloed overvloedig liet vloeien om ons te redden.

Met deze devotie mediteren we dus op de onmetelijke liefde van Jezus voor ons.

WAAROM JULI?

Juli is toegewijd aan het kostbare bloed omdat in het verleden het feest van het kostbare bloed plaatsvond aan het begin van deze maand. Dit feest is echter uit de liturgische kalender verdwenen, maar de devotie is wel blijven bestaan.

HOE KUNNEN WE HET KOSTBARE BLOED VEREREN?

We kunnen het heilige bloed eren door berouw te tonen, gematigdheid en zo ons waardig te tonen voor Jezus' offer.

Het belangrijke hierin is dat we bidden en mediteren over Jezus' offer, over Zijn bloed. En om hier dieper toe te komen is het goed om de sacramenten te ontvangen.

Een goed moment om dit te doen is in eucharistische aanbidding.

Regelmatig het kroontje van de Goddelijke Barmhartigheid bidden is ook ideaal voor deze devotie, aangezien hierin gemediteerd wordt op het lijden van Christus en dus ook op zijn bloed.

Het gebed 'Anima Christi' kan helpen om de focus deze maand op Jezus te krijgen.


Andere zaken die we kunnen doen:

 • Het huis versieren met rood om ons regelmatig te doen denken aan het bloed dat Jezus voor ons geofferd heeft: rode bloemen, rood tafellaken,…

 • We kunnen zorgen dat Jezus een zichtbare plaats heeft in het huis door een icoon in de leefruimte te hangen.

 • De Litanie van het kostbaar bloed bidden

 • Jezus navolgen en een iets onbaatzuchtig doen voor een naaste: tijd geven, je talenten zomaar delen zonder dat erom gevraagd is. Dit is iets dat ook heel goed is om je kinderen in aan te moedigen en om hen voor te leven…

 • Het gebed over het Kostbaar bloed bidden:

Heer Jezus, Uw Kostbaar Bloed herinnert ons aan Uw lijden, dood en verrijzenis.
Gij hebt de mensen bevrijd van een zinloos bestaan en van een blijvende dood. 
Geef moed aan hen die onder verdrukking gebukt gaan.
Geef leven aan hen die het leven als zinloos ervaren.
Geef kracht en uithoudingsvermogen aan hen die zich inzetten voor vrede en welzijn.
Wakker het vuur van liefde aan onder alle mensen, het vuur van eenheid en verdraagzaamheid onder de christenen.
Heer, Uw Heilig Bloed herinnert aan het Nieuw Verbond tussen God en de mensen. 
Het is teken van Uw vriendschap met ons.
Laat die verbondenheid met U dagelijks sterker worden.
Open mijn hart en verstand voor iedere mens die Gij op mijn levensweg plaatst.
Dat Uw Heilig Bloed mij kracht mag geven om getuige te zijn.
Amen.

Samen groeiend in geloof!Wil je de maandelijkse devoties een plaats geven in je huis om elke maand een devotie beter te kunnen leren kennen? Bekijk dan zeker onze Kalender van de Maandelijkse Devoties.3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page