top of page

Heilige Paus Johannes Paulus II


Feestdag 22 oktober

Leven

Johannes Paulus II, geboren als Karol Józef Wojtyla in 1920 in het toenmalige Polen, was een paus die de harten van mensen over de hele wereld veroverde. Hij werd geboren in Wodawice als jongste van 3 kinderen.

Als jonge jongen hield hij van sport, theater en poëzie, maar het was zijn diepe geloof dat zijn roeping vormgaf.

Zijn jeugd was niet eenvoudig, zo verloor hij zijn oudere zus, zijn moeder, zijn oudere broer en zijn vader voor hij 20 jaar oud was. Hij maakte ook de moeilijke jaren van WOII mee en werd hierdoor verplicht zijn studies stop te zetten en als arbeider te gaan werken in een fabriek.

Hij overwoog priester te worden en werd geaccepteerd in 1942 in het ondergrondse seminarie dat geleid werd door de aartsbisschop van Krakow.

Hij werd priester in 1946. Hierna ging hij naar Rome en behaalde een doctoraat in de theologie.

Terug in Polen haalde hij een tweede doctoraat en begon filosofie te geven aan de universiteit.

Later werd hij bisschop, hij was met zijn 38 jaar de jongste bisschop van Polen en zijn toewijding aan het geloof was onmiskenbaar. Hij nam deel aan het tweede Vaticaanse concilie en werd aartsbisschop van Krakow in 1964.

In 1967 werd hij kardinaal.

In 1978 stemde hij voor paus JP I als opvolger van paus Paulus VI, maar God had andere plannen want JPI stierf na slechts 33 dagen als paus. Hierna werd Wojtyla verkozen tot paus en hij nam de naam Johannes Paulus II als eerbetoon aan zijn voorganger.

Deze paus was niet alleen een leider van de katholieke kerk, maar ook een stem voor vrede, gerechtigheid en menselijke waardigheid. Hij reisde de wereld rond en bracht zijn boodschap van liefde en hoop naar mensen van alle religies en culturen.

Hij was 26 jaar paus en werd zo de derde langste dienende paus in de geschiedenis van de Kerk. In die tijd overleefde hij 2 pogingen tot moord, startte hij met de wereldjongerendagen (in 1985) en schreef hij 14 encyclieken

Johannes Paulus II was een geliefd figuur, vooral onder jongeren, vanwege zijn energie, openheid en charisma.

In 2001 kreeg hij de diagnose van Parkinson, 4 jaar later stierf hij hieraan op 84 jarige leeftijd in 2005. Hij werd onder impuls van zijn opvolger Benedictus XVI snel zalig verklaard en werd later heilig verklaard door paus Franciscus.

Zijn leven en nalatenschap herinneren ons eraan dat geloof, liefde en de bereidheid om anderen te dienen, grenzen kunnen overstijgen en de wereld kunnen veranderen.

Weetjes

 • Hij had een grote liefde voor Maria en de Rozenkrans. Hij voegde 5 mysteries toe aan de Rozenkrans om te overwegen.

 • Zijn moto was Totus Tuus Maria, geïnspireerd op zijn eigen toewijding aan Maria en aan de devotie van de heilige Louis de Montfort aan Maria

 • Zijn feestdag valt NIET op zijn sterfdag, maar op de instellingsdatum van zijn pausschap. Hier werd voor gekozen omdat 2 april (zijn overlijdensdag) vaak in de heilige week zou vallen, waardoor zijn feestdag niet gevierd zou kunnen worden.

 • Hij ligt begraven onder de Sint Pietersbasiliek in blote aarde (niet in een graftombe)

 • De nadruk tijdens zijn pontificaat lag op de universele roeping tot heiligheid en de hieraan verbonden golf aan zalig en heiligverklaringen om voor alle katholieken een rolmodel te voorzien. Hij verklaarde 1338 mensen zalig en 482 heilig

 • Hij was de eerste niet-Italiaanse paus in 455 jaar en de eerste Slavische paus

Patronaat

Hij is patroonheilige van Polen, van de Wereldjongerendagen, van families en van jongeren

Vieren

 • Pools eten

 • Opname over hem bekijken

 • Een van zijn brieven lezen of een strip over hem lezen

 • Met kinderen: voetballen/sporten = God eren met je lichaam zoals ook Johannes Paulus II deed

 • Beluister samen met je kinderen de Kathokids podcast over hem.

 • Kleurplaat van hem inkleuren en ophangen in huis


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page