top of page

Feiten en Fabels van Liturgisch LevenIn de drukte van het moderne gezinsleven kan het soms een uitdaging zijn om spiritualiteit en geloof in de dagelijkse routine op te nemen. Toch is liturgisch leven een waardevolle en haalbare praktijk voor elk katholiek gezin. Laten we enkele veelvoorkomende feiten en fabels over liturgisch leven tackelen, zodat je als gezin op de juiste weg kunt blijven en het geloof kunt verdiepen.


Fabel 1: Liturgisch leven is iets voor geestelijken, niet voor gewone gezinnen.

Het liturgisch leven is niet beperkt tot kloosters en kerken, tot priesters, broeders en zusters. Het is een levensstijl die elke katholiek kan omarmen. Het is een manier van leven die elke familie kan gebruiken.

Het betekent niet dat je de hele dag moet bidden, maar eerder dat je bewust katholieke waarden en praktijken in je dagelijkse leven integreert. De meest basic vorm van Liturgisch Leven wordt al uitgeleefd door de meeste katholieken, namelijk in het bijwonen van de de zondagsmis!

Feit 1: Liturgisch Leven Is niet alleen voor monniken en zusters, velen van ons nemen al deel aan het liturgische leven.

Fabel #2 Liturgisch Leven is optioneel

Liturgisch leven is niet optioneel, het is essentieel in ons leven.

Als we liturgisch leven als optioneel zien, dan is het geen deel van ons leven, dan is het geen deel van onze katholieke cultuur.

En eigenlijk heef elke katholiek een liturgisch leven!

Want liturgisch leven is:

  • Regelmatig deelnemen aan de sacramenten

  • Elke dag bidden tot God

  • De liturgische seizoenen volgen

  • De heiligen vieren en zoals hen willen worden

En elke katholiek zal sowieso al minstens één van deze dingen doen. Dus is liturgisch leven niet optioneel. Want wie geen van deze dingen doet is waarschijnlijk niet echt een actief practiserende katholiek…

Feit 2: Liturgisch Leven is niet optioneel.

Fabel 3: Liturgisch leven voegt alleen maar extra taken toe aan een al drukke dag.

Het tegenovergestelde is waar. Liturgisch leven biedt structuur en betekenis aan je leven. Het helpt je om je prioriteiten te herkennen en geeft je gezin een gemeenschappelijk doel. Het kan zelfs leiden tot meer rust en harmonie in je dagelijkse leven. Liturgisch leven brengt een ritme in je gezinsleven, het zorgt dat je dagen van vasten hebt en dagen van feest. Het brengt rust en diepgang in het gezinsleven.

Feit 3: Liturgisch Leven brengt rust en betekenis

Fabel 4: Liturgisch leven vereist een strikte routine en kan niet worden aangepast aan ons drukke leven.

Liturgisch leven is buigzaam en kan worden aangepast aan de behoeften van je gezin. Je kunt de praktijken en rituelen kiezen die passen bij je schema en de leeftijd van je kinderen. Het is belangrijker om consistent te zijn dan om een perfecte routine te volgen.

Feit 4: Liturgisch Leven is flexibel

Fabel 5: Kinderen begrijpen liturgisch leven niet en kunnen er niet bij betrokken worden.

Kinderen kunnen op hun eigen niveau actief deelnemen aan liturgisch leven. Dit kan zo eenvoudig zijn als het bidden van een kort gebed voor het eten, het vieren van verjaardagen van heiligen of het deelnemen aan gesprekken over geloof. Door hen erbij te betrekken, leren ze de waarde van hun geloof en groeien ze op met deze waardevolle tradities. Ze leren zo het belang van God op elk moment van ons leven.

Feit 5: Kinderen kunnen actief deelnemen

Fabel 6: Liturgisch leven is saai en zal de familiebanden niet versterken.

Integendeel, liturgisch leven zal zeker de familiebanden verdiepen. Het delen van spirituele ervaringen en waarden schept een gevoel van verbondenheid en begrip binnen het gezin. Het samen vieren geeft een blij gevoel van eenheid. Het geeft je de kans om samen te groeien in geloof en liefde.

Feit 6: Liturgisch Leven verdiept Jullie relatie als gezin

Fabel 7: Er is een standaardformule voor liturgisch leven die voor alle gezinnen werkt.

Er is geen one-size-fits-all benadering van liturgisch leven. Elk gezin is uniek, en daarom kun je de praktijken aanpassen aan je eigen behoeften en interesses. En ook binnen jouw gezin zal het Liturgisch Leven er anders uitzien wanneer je alleen kleuters hebt, ten opzicht van wanneer die kleuters tieners zijn geworden. Experimenteer, leer en ontdek wat het beste werkt voor jouw gezin.

Feit 7: Er is geen 'One Size Fits All' in liturgisch leven.

In de wereld van liturgisch leven zijn er tal van feiten en fabels. Het is belangrijk om te onthouden dat liturgisch leven draait om liefde, toewijding en groei in geloof, en het kan worden aangepast aan jouw gezinsleven. Dus, waarom wachten? Begin vandaag met het verkennen van liturgisch leven en versterk de spirituele banden in je gezin.

Meer weten over liturgisch leven? Neem zeker hier een kijkje:

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page