top of page

Februari - de Heilige Familie

Hier opnieuw een overzicht van de belangrijkste feesten deze maand:


feestdagen in Februari

Het grootste deel van februari valt elk jaar in de Tijd doorheen het Jaar, die begint na de Kersttijd en eindigt met de start van de vasten op Aswoensdag.

Tijdens de Kersttijd vieren we Jezus' geboorte en tijdens Vasten ligt de focus op Jezus' publieke leven. De tijd doorheen het jaar tussen de kersttijd en de vasten, in de maand februari is dus ideaal om ook te focussen op Jezus' leven tussen zijn geboorte en zijn roeping, namelijk zijn tijd in zijn gezin.

 

De Heilige familie is het ultieme voorbeeld van een gezin en bestond uit Jezus, Maria en Jozef. Zij zijn een perfect voorbeeld van liefde en geloof waarnaar we kunnen kijken om ten volle te leven in sereniteit. Februari is de maand bij uitstek om te beginnen bidden voor de noden van je eigen gezin en om de voorspraak van de heilige familie te vragen.

 

Een klein beetje uitleg over het meest beroemde gezin van ons katholieke geloof

Het verhaal van dit speciale gezin begint al voor ze met zijn drieën samen zijn.

 

Maria was een meisje dat geboren was met buitengewone deugden en ze had een zuiver hart.

Ze was verloofd met Jozef. Toen er een engel bij haar kwam.  Die vertelde haar dat ze de zoon van God op de wereld zou zetten, dat ze zwanger zou worden van de Heilige Geest.

 

Jozef was een timmerman van beroep en hij was een heel goed man. Toen hij ontdekte dat Maria zwanger was, wist hij dat hij niet de vader was en hij overwoog om in stilte zich terug te trekken zonder Maria publiekelijk te schande te maken. Maar in een droom verscheen een engel aan hem die vertelde dat de baby van Maria van de Heilige Geest was en dat hij toch met Maria moest trouwen.

 

Zo trouwden Jozef en Maria, terwijl Maria al zwanger was van Jezus.

 

Er kwam een volkstelling Hiervoor moesten de mensen naar de stad waar ze vandaan kwamen reizen.

Voor Jozef was dit Bethlehem.

Daar werd Jezus geboren en toen was de heilige familie compleet!

 

Maar het is niet omdat ze heilig waren dat ze een gemakkelijk leven hadden!

Jezus werd in een stal geboren.

En al snel na Jezus geboorte moesten ze vluchten naar Egypte om Jezus te beschermen tegen koning Herodes. Een engel waarschuwde Jozef opnieuw in een droom.

Ze konden pas terug naar huis wanneer Herodes gestorven was.

En dan beleefden ze enkele jaren waarvan we eigenlijk niets weten, want over de kinderjaren van Jezus wordt niet veel geschreven in de bijbel.

 

Jozef en Maria waren de ouders van Jezus, dus ze moesten hem dingen leren. Zo heeft Jezus van zijn papa Jozef geleerd hoe hij een timmerman moest worden.

We mogen ervan uitgaan dat ze samen baden tot God, want we weten dat Jezus met zijn ouders naar Jeruzalem ging voor het joodse pesachfeest. Toen bleef hij achter in Jeruzalem en zijn ouders moesten hem zoeken, 3 dagen lang voor ze hem in de tempel vonden.

In de jaren erna groeide Jezus in wijsheid en in genade.

Maar verder zijn er niet veel verhalen van Jezus' kindertijd, dus we kunnen alleen maar vermoeden dat het er heel gewoon aan toe ging.

 

Aan de andere kant weten we wel dat Jozef, Maria en Jezus heilig waren. Ze hadden wel speciale genades gekregen van God, maar ze maakten ook goede beslissingen in hun leven.

Maria was zonder zonde geboren, maar ze koos er zelf voor om 'ja' te zeggen tegen de engel en de baby van God te dragen.

Jozef was een rechtvaardig man, maar hij koos er wel zelf voor om bij Maria te blijven ook al was ze zwanger

En Jezus is God, en toch gehoorzaamde hij aan zijn ouders, die gewone mensen waren.

 

En op die manier kan de heilige familie ons ook inspireren en kunnen we van hen leren!

 

Wat kunnen we dan leren van deze heilige familie?

  • Een gezin is zo belangrijk dat God er eentje gebruikte om Zijn Zoon in te laten opgroeien. Een liefdevolle omgeving waarin je dingen kan leren is voor ons allemaal heel belangrijk. Zo herinnert de heilige familie ons eraan dat het goed is om tijd door te brengen met ons gezin, om elkaar te steunen en lief te hebben.

  • De Heilige Familie is als een kompas voor elk gezin. Wanneer we niet meer weten welke richting we uitmoeten, kunnen we kijken naar hun voorbeeld en dan wijzen zij ons de weg. De weg naar een leven vol betekenis en verbondenheid. De weg naar God.

  • De heilige familie is ook een voorbeeld voor elk van ons. We kunnen tot elk van hen bidden om ons te inspireren. Ze maakten allemaal moeilijke beslissingen in hun leven, waarbij ze kozen om God te gehoorzamen. Ook wij worden opgeroepen om goede keuzes te maken om dicht bij God te blijven. Hierbij zijn Jezus, Maria & Jozef  onze voorbeelden. Maria onze moeder, Jozef onze vader, Jezus onze broeder!

 

Laten we dus zeker het gebed van de heilige familie vragen, voor onszelf, voor ons gezin en voor onze families!

Het gebed dat we in onze Kathokids podcast bidden

Gebed aan de Heilige Familie

 

Hoe kunnen we de heilige familie een speciale plaats geven in ons leven deze maand?

  • Bid deze maand speciaal tot de heilige familie en vraag hun voorspraak voor jou en je gezin!

  • Neem de tijd om te mediteren over de heilige familie. Vraag hierbij de Heilige Geest om je te laten zien wat jij in jouw unieke situatie kan leren van hen!

Inspirerende uitspraken over de heilige familie

Paus Benedictus XVI

De heilige familie is de icoon van de huiskerk, geroepen om samen te bidden.

Heilige paus Johannes Paulus II

God koos om de menselijke geschiedenis binnen te treden door een gezin.

Heilige paus Johannes XXIII

De naastenliefde die in het huishouden in Nazareth brandde zou een inspiratie moeten zijn voor elk gezin.

 

Wil je de heilige familie een meer centrale plaats in je gezin en je leven geven? Kijk dan zeker eens of onze Kalender voor de maandelijkse devoties jullie daar eventueel bij kan helpen!

Deze unieke kalender is ontworpen om je elke maand te begeleiden met inspirerende tekeningen die gewijd zijn aan verschillende devoties, samen met bijbehorende informatieve folder die je op weg helpt naar een diepere kennis en beleving van de devotie.

Kalender van de maandelijkse devoties

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page