De Vasten is een liturgisch seizoen dat 40 dagen duurt.
Veertig dagen omdat Jezus 40 dagen in de woestijn was om te vasten. Het is een tijd waarin de nadruk ligt op vasten, gebed en aalmoezen geven om ons ten volle voor te bereiden op Pasen.
De zondagen horen er niet bij ondanks het feit dat Jezus wel 40 dagen opeenvolgend in de woestijn bleef. Op zondag is het al een beetje Pasen dankzij Jezus' offer en daarom vieren we op zondag in plaats van te vasten.
De meeste gelovigen hebben voornemens waarmee ze gedurende de Vasten proberen te groeien in heiligheid. Dit kan zijn bepaalde gebeden (meer) bidden, bepaald eten niet eten, slechte gewoontes achterwege laten,… Aangezien zondagen geen deel uitmaken van de 40 dagentijd, hoeven we op die dagen niet te werken aan deze voornemens. Maar algemeen wordt toch aangeraden om de slechte gewoontes die we willen afleren toch ook op zondagen te laten.
Â
Paus Benedictus XVI zei over de vasten:
De Vasten is zoals een lange retraite waarin we terug onszelf kunnen worden om beter te kunnen luisteren naar de stem van God zodat we de verleidingen van het kwade beter kunnen weerstaan.
Het is een periode om jezelf te laten perfectioneren door de Heer.
We kunnen zaken laten of juist extra doen om de focus van ons leven op God te leggen - maakt niet uit wat, zo lang het maar naar God toe leidt.
Â
Paus Benedictus XVI zei ook:
De Vasten is een periode van spirituele strijd die we mogen beleven aan de zijde van Jezus.
Onze wapens in deze strijd zijn gebed, luisteren naar Gods woord en boetedoening.
Hierdoor kunnen we Pasen echt vieren, volledig klaar om onze doopgeloften te vernieuwen.
Â
Wat vraagt de Kerk van ons tijdens de Vasten
Geen vlees eten op Aswoensdag en goede vrijdag en de andere vrijdagen van de Vasten - hier is geen alternatief voor te kiezen, het moet vlees zijn (vroeger moest men vlees, zuivel en ei laten gedurende de hele Vasten, dus wij komen er makkelijk vanaf!)
Geen Alleluia zeggen of zingen tijdens de Vasten
Verder adviseert de kerk om zo vaak als mogelijk naar de dagelijks mis te gaan, om vrijgevigheid te zijn, om over de kruisweg te mediteren, om het Rozenhoedje te bidden en om te sterven aan jezelf zodat Jezus kan groeien in je.
Hoe te vieren in het gezin?
De vasten kan vele vormen aannemen, afhankelijk van het seizoen in je leven.
Er is dus geen: 'Vasten, dat moet zó!'.
De lijst met mogelijkheden om ons goed voor te bereiden op Pasen is zeer lang:
Ga biechten
Ga wanneer mogelijk naar de mis tijdens de week
Bid een rozenhoedje
Kom los van de media en van social media
Bid en mediteer over de kruisweg van Jezus
Mediteer (extra) over de lezing van de dag
Vast op bepaalde voeding
Geef (wat meer) geld weg aan een goed doel
Schenk vergeving aan anderen
…
Â
Bereid de Vasten voor met je kinderen en je echtgenoot/echtgenote. Ga samen op pad!
Laat kinderen mee de vastenpuntjes bepalen voor het gezin en laat hen ook zelf een persoonlijk vastenpuntje kiezen.
Â
Tip: begin klein en voeg meer dingen toe doorheen de vasten. Wanneer je met teveel voornemens begint heb je meer kans om op het einde van de Vasten het gevoel van 'gefaald!' te hebben, dan wanneer je stap voor stap iets toevoegt wanneer je merkt dat je er nog iets extra voor God kan bijdoen.
Â
Wat ga jij deze Vasten doen om Pasen nog meer ten volle te beleven?
Â
Tips voor kinderen
Maak het visueel: hang ergens centraal in het huis een aftelkalender waarop je aftelt tot Pasen.
Dit is de aftelkalender van Kathobox
 je kan hem hier downloaden!
Laat je kinderen offertjes maken. Gebruik hiervoor een offerpot waarin elk kind bij elk offertje een parel/pit/… kan leggen, zodat de pot tegen Pasen goed vol is. Op Pasen kunnen de parels omgeruild worden voor Paaseitjes! (Paaseitjes zijn groter dan parels, op dat moment kan je de kinderen uitleggen dat hun offers meer effect hebben dan het voor hen moeite gekost heeft, dat er een rimpeleffect is aan elke goede daad die ze doen!
Laat je kinderen na het gebed over de maaltijd 40 tellen wachten voor ze mogen beginnen eten. Op die manier beseffen ze nog meer dat de Vasten een tijd van wachten en voorbereiden is.
Leer de kinderen de Kruisweg kennen. Het doet hen ten volle beseffen dat Jezus echt een moeilijke weg heeft afgelegd om ons te kunnen redden.
Soms helpt het voor kinderen om 4 voornemens te hebben:
Decoreer je huis voor de Vasten, geef het liturgisch seizoen een plaats in je huis.
Â
Vasten Toolkit van Kathobox
Hier vind je een gratis aftelkalender voor de Vasten downloaden om met de kleinsten visueel af te tellen (en door de woestijn te wandelen) tot aan Pasen.
Ook onze kaartenset 'Op pad met Jezus' is een leuke en zinvolle activiteit voor de Vasten. Lees elke dag samen een verhaal uit Jezus' leven en leef samen met hem toe naar Pasen.
Op 8 februari zal er een aflevering van Kathokids online komen over de Vasten en Aswoensdag, ideaal om het gesprek over de Vasten in jouw gezin te starten en samen de tijd te nemen om jullie vastenpuntjes te bepalen!
Opmerkingen