top of page

De Heilige Teresa van Avila


Feestdag

15 oktober


Leven

Teresa van Avila werd in 1515 geboren in een welgestelde gezin in Avila, Spanje, als het derde van twaalf kinderen. Al van jongs af aan was ze vastbesloten om heilig te worden. Ze verslond de boeken van heiligen zodra ze kon lezen.

Op 7-jarige leeftijd ondernam ze een moedige ontsnappingspoging, in de hoop door de Moren te worden gedood en zo als martelaar te sterven. Ze verlangde om God te zien, en ze geloofde dat haar weg naar Hem door de dood zou leiden, maar gelukkig werd ze onderschept in haar vlucht.

Op 12-jarige leeftijd verloor ze haar moeder en bad ze dat Maria haar nieuwe moeder zou zijn.

Jaren later trad ze toe tot het karmelietessenklooster in Avila. Hoewel ze ooit populair en modieus wilde zijn, besefte ze dat dit haar niet gelukkig maakte. Ze ervoer een diep verlangen om één te worden met God en zag haar ziekte als een teken om vol te houden in haar roeping.

Teresa kreeg een visioen dat haar de gevolgen van haar eigen kleine fouten in de hel toonde, wat haar leidde tot diepe zelftwijfel. Ondanks deze worsteling groeide ze in perfectie en gaf ze zichzelf volledig aan God op 31-jarige leeftijd.

Ze was ongelukkig met de laksheid van haar medezusters in het naleven van de kloosterregels en voelde een roeping om de Karmelietenorde te hervormen. Onder goddelijke leiding hervormde ze de orde en stichtte ze vele nieuwe kloosters, onder de titel van de 'Ongeschoeide Karmelietessen'. Haar hervorming trok ook mannen aan, zoals Johannes van het Kruis.

Teresa vreesde waanvoorstellingen en gehoorzaamde haar biechtvaders, wat haar sterk en veilig hield. Als mystica had ze visioenen van Christus aan het kruis, die haar inspireerden om zich volledig naar Hem te keren.

Op 4 oktober 1582, vlak voor haar dood, verscheen Jezus samen met verschillende andere heiligen, en smeekte ze Hem om haar mee te nemen. Teresa van Avila stierf als een voorbeeld van diepe toewijding aan God, en haar erfenis leeft voort in het geloof van velen.

Weetjes

 • Mystica, schrijfster, Karmelieten zuster, hervormer van de Karmelieten

 • Kerklerares: 1 van de 4 vrouwelijke doctors van de kerk omwille van haar schrijven over de reis van de ziel naar God

 • Enkele van haar meest bekende werken zijn:

  • "Het Boek van het Leven" (El Libro de la Vida): In dit werk beschrijft Teresa haar eigen spirituele reis en haar ervaringen met God. Ze legt uit hoe ze zichzelf steeds dieper aan God wijdde en haar persoonlijke relatie met Hem ontwikkelde.

  • "Het Innerlijke Kasteel" (El Castillo Interior): Dit boek is een diepgaande verkenning van het innerlijke spirituele leven en de reis naar God. Teresa vergelijkt de ziel met een kasteel met meerdere kamers, elk dieper en kostbaarder dan de vorige. Ze moedigt lezers aan om diep in zichzelf te gaan om God te ontmoeten.

  • "Weg van Perfectie" (Camino de Perfección): In dit werk geeft Teresa praktisch advies over hoe men een leven van christelijke perfectie kan leiden. Ze bespreekt verschillende aspecten van het religieuze leven, gebed, en deugden die nodig zijn om dichter bij God te komen.

  • "Geestelijke Hoogten" (Las Moradas): Ook bekend als "Het Binnenkasteel," dit werk bouwt voort op het idee van het innerlijke kasteel en onderzoekt de verschillende stadia van spirituele groei en contemplatie.

  • "Brieven" (Cartas): Teresa schreef ook vele brieven aan haar geestelijke adviseurs en medezusters. Deze brieven bieden inzicht in haar persoonlijke spirituele ervaringen en advies over het religieuze leven.

Patronaat

Teresa is patroonheilige van

 • Spanje

 • zieken

 • tegen hoofdpijn


Vieren

Zij schreef veel boeken: doe dit naar haar voorbeeld en schrijf iets neer met je kinderen over bijvoorbeeld hoe ze God in hun leven zien,… (inventiviteit is belangrijk :-) Jij weet het beste wat leuk en leerrijk is voor je kinderen om te schrijven!)


Gedicht om mee aan de slag te gaan:

Christus heeft geen lichaam buiten het uwe, 
Geen handen, geen voeten op aarde buiten de uwe, 
Van u zijn de ogen waarmee Hij met medelijden kijkt naar deze wereld, 
Van u zijn de voeten waarmee Hij goed doet, 
Van u zijn de handen waarmee Hij de hele wereld zegent. 
Van u zijn de handen, van u zijn de voeten, 
Van u zijn de ogen, u bent Zijn lichaam. 
Christus heeft nu geen lichaam op aarde buiten het uwe, 
Geen handen, geen voeten op aarde buiten de uwe, 
Van u zijn de ogen waarmee Hij met medelijden kijkt naar deze wereld. 
Christus heeft nu geen lichaam op aarde buiten het uwe.
Wees deze week het lichaam van Jezus hier op aarde, wees zijn handen, zijn voeten, zijn ogen. 

Kijk met medelijden naar de mensen rondom je en doe goed! Doe dit op de feestdag van Teresa van Avila minstens 1 keer en denk dan aan haar, omdat zij ons voorbeeld is!


Beluister de Kathokids podcast episode over Teresa van Avila (episode 7) samen met je kinderen! En download daarbij de kleurplaat van de 4 Kerkleraressen om bij te leren over Teresa en de andere kerkleraressen!10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page