Advent is niet alleen de tijd van het jaar waarin we wachten op de kerstcadeautjes; het is een waardevolle gelegenheid voor katholieke ouders om een diepe betekenis van verwachting en hoop in het geloof van hun kinderen te verankeren.
Hier een gids om het meeste uit deze heilige periode te halen en je kinderen te inspireren in hun geloofsreis.
1. De Advent als meer dan een countdown
Het woord Advent komt van het latijnse advenire, wat gaan naar betekent, het is een tijd van 'gaan naar' Kerstmis. We bereiden ons voor op de geboorte van Jezus en tegelijk ook op zijn wederkomst.
De advent is de periode van afwachten tot de geboorte van Jezus op Kerstmis.
De advent is het eerste liturgische seizoen van het kerkelijke jaar. De eerste zondag van de Advent is de eerste zondag van de liturgische kalender. Het begint steeds 4 zondagen voor Kerstmis, dit is de zondag het dichtste bij de feestdag van de heilige apostel Andreas op 30 november.
De advent valt altijd in december, wat hier echt een donkere maand kan zijn, de dagen worden korter en korter. En vanaf Kerstmis beginnen de dagen stilletjes terug langer te worden. Want Jezus is het Licht van de wereld!
De advent is een tijd van afwachten tot Kerstmis, maar het is niet een passief afwachten, maar een actief afwachten. Het is een tijd van ons voorbereiden zodat we klaar zijn om Jezus en Zijn geboorte ten volle te kunnen vieren. Het is ook een voorbereiden op zijn wederkomst waarvan we de timing niet kennen.
Wat betekent Advent voor jou en je gezin?
Introduceer het idee dat Advent meer is dan alleen een aftellen naar Kerstmis.
Het is een tijd van spirituele voorbereiding, verwachting en hoop.
Creëer rituelen, zoals het aansteken van de Adventskaarsen, om deze diepere betekenis te benadrukken.
2. Aftellen tot Kerstmis: de adventskalender
De eenvoudigste manier om de Advent echt te gebruiken om jezelf en je gezin voor te bereiden op Kerstmis is door een Adventskalender te gebruiken. Door elke dag opnieuw een moment te nemen om samen de kalender te verschuiven, wordt het voor hele gezin duidelijk dat Kerstmis eraan komt.
Wat voor Adventskalender zou dit jaar het beste zijn voor jouw gezin?
Ieder gezin heeft zijn eigen mogelijkheden! Het is aan de ouders te proberen en te kijken wat in dit seizoen het beste werkt. Wat vorig jaar goed werkte kan dit jaar moeilijk zijn! Deze variatie maakt het juist boeiend om het geloof door te geven aan onze kinderen!
Wij probeerden alle volgende methoden al!
Een Adventskalender hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten.
Je kan zelf gewoon een blad ophangen waar je de data opschrijft en waarbij jullie elke dag (best op een vast moment met iedereen samen) de dag doorstrepen, bijvoorbeeld bij het gezinsgebed.
In onze winkel vind je een gratis download die je hiervoor kan gebruiken!
Als table topper om op tafel te zetten
Heb je meer tijd, dan kan je als gezin meer in de diepte gaan:
Met een Boom van Jesse waarbij je elke dag een verhaal uit het oude testament leest tot bij de geboorte van Jezus. Je doorloopt hierbij als gezin als het ware de heilsgeschiedenis! Je kan hiervan verschillende gratis versies online vinden (meestal in het Engels) of je kan kijken of onze kaartversie iets is voor jullie gezin!
Je kan ook de Kribbe van Jezus klaarmaken door er elke dag een strookje papier in te leggen.
3. Stilte in de Advent
De Advent is een tijd waarin we meer ruimte voor Jezus kunnen maken in ons hart en in ons leven.
Je kan dit seizoen een speciaal seizoen maken door meer stilte toe te laten in je leven, zodat je Jezus beter kan horen. Minder Televisie kijken, minder naar de radio luisteren, minder op de computer, … zijn enkele van de vele dingen die kunnen helpen om het stiller te maken.
Hoe kunnen jullie samen stille tijd doorbrengen?
Plan momenten van stilte en reflectie tussen alle festiviteiten door. Het kan een wandeling in de natuur zijn, een moment van meditatie of zelfs een gezamenlijk stil gebed bij kaarslicht.
4. Gebed in de Advent
Hoe kunnen jullie als gezin samen bidden tijdens Advent?
Integreer dagelijkse gezinsgebeden in je routine en maak ze lichtjes anders in deze periode van Advent zodat het voor jullie allemaal duidelijk is dat jullie in een speciaal seizoen zitten van voorbereiding op de komst van Jezus.
Misschien is dit een goed moment om er een gewoonte van te maken om 's avonds je dag te overlopen en te kijken waarvoor je dankbaar bent, waarvoor je vergeving wil vragen en wat je morgen beter wil doen.
Bij Kathokids bidden we 'De Sint-Andreas Noveen'. Dit gebed heeft eigenlijk niets met Sint Andreas te maken, maar in sommige landen wordt het gebruikt om tijdens de Advent te bidden. Ze doen dit dan 15x per dag, om echt ten volle te anticiperen op Jezus' geboorte.
Wees gegroet en gezegend zij het uur en het moment waarop de Zoon van God werd geboren
uit de meest zuivere Maagd Maria om middernacht,
in Bethlehem,
in de doordringende kou.
In dat uur smeek ik U,
o mijn God,
om mijn gebed te horen en mijn verlangens te vervullen,
Door de verdiensten van onze Heiland Jezus Christus en van zijn gezegende Moeder.
Amen.
5. Opbouwende gezinsactiviteiten in de Advent
Een Adventskrans maken als Gezin
Wat als jullie samen een Adventskrans zouden maken?
Knutselactiviteiten kunnen educatief en leuk zijn.
Laat de kinderen de symboliek begrijpen:
- De krans is rond, dat wil zeggen dat er geen begin of einde is. Dit staat symbool voor de aard van God, hij is eeuwig, Hij is begin en einde!
- De takken die altijd groen blijven staan symbool voor de onsterfelijkheid van onze ziel
- De dennenappels of soms ook rode zaadjes staan symbool voor nieuw leven en opstanding uit de dood, want in dennenappels zitten zaadjes voor nieuwe bomen!
- 4 kaarsen, eentje voor elke zondag van de Advent
- Het licht van de kaarsen staat symbool voor het toenemende licht waarnaar we uitkijken en voor de groeiende verwachting naarmate we dichter bij Kerstmis komen.
Heb je geen tijd om een adventskrans te maken, print dan onze gratis kleurplaat af en kleur elke week een extra kaarsje in om toch af te tellen met een adventskrans!
Gebruik een adventskalender (cf supra)
Zing of beluister samen Adventsliederen
Probeer eens om de kerstversiering wat langer achterwege te laten en decoreer je kerstboom als gezin samen op 24 december.
Maak samen Adventsdecoratie, zoals deze vlaggetjes.
Luister samen naar de 14de aflevering van Kathokids over de Advent en ga de uitdaging aan om het stiller te maken doorheen de Advent!
Goede Werken
Hoe kunnen jullie als gezin goede werken doen tijdens Advent?
Moedig liefdadigheid aan door samen goede daden te verrichten. Of het nu gaat om het helpen van een buurman, vrijwilligerswerk in een gemeenschap of het doneren aan een goed doel, deze daden weerspiegelen de ware geest van Advent.
Comments