top of page

April & het heilig Sacrament


April - het Heilig Sacrament

De devotie van de maand april is het heilig sacrament

Eerst was ik even in de war omdat ik op een paar plaatsen las dat 'de eucharistie' de devotie van de maand april was, omdat de eucharistie "de oorsprong en het hoogtepunt van heel het christelijk leven" is (CKK 1324).

 

Toen las ik een homilie uit 2012 van Paus Benedictus:

"Het is eigenlijk verkeerd Eucharistieviering en aanbidding tegenover elkaar te stellen, alsof ze elkaars concurrenten zijn. Het is juist het tegendeel: de Eucharistische eredienst is het geestelijke midden waarin de gemeenschap goed en in waarheid Eucharistie kan vieren. Alleen wanneer zij door deze innerlijke houding van geloof en aanbidding wordt voorafgegaan, begeleid en gevolgd, kan de liturgische handeling heel haar betekenis en waarde uitdrukken."

Het heilig Sacrament is dus gewoon een ruimere devotie dan de eucharistie - dus ben ik daarmee verdergegaan.

 

Wat is het Heilige Sacrament?

Het Heilige Sacrament is het ware en substantiële lichaam en bloed samen met de ziel en goddelijkheid van Jezus Christus. Het heeft de vorm van brood en wijn, maar is dankzij de consecratie is het niet gewoon een symbool van Christus, maar het is echt en werkelijk Jezus!

 

Waarom hebben wij het heilig sacrament nodig

Ik vermoed dat iedereen die deze blog ooit zal lezen weet dat we Jezus Christus nodig hebben omdat Hij de enige weg, waarheid en leven is (~ Johannes 14:6). We kunnen het Heilig Sacrament aanbidden en in de Eucharistie kunnen we de Heer ontvangen, zoals Jezus ons geboden heeft te doen tijdens het laatste avondmaal.

 

Waarom is deze maand gewijd aan het heilig sacrament?

Omdat Pasen meestal in de maand april valt en wanneer het in maart valt, dan is april de maand van de Paastijd. En omdat Pasen het feest is waarop we het eucharistisch offer van Jezus herdenken.

 

Hoe kunnen we deze maand speciaal wijden aan het Heilig Sacrament?

Het meest voor de hand liggende antwoord is: ga naar de heilige Eucharistie of naar een moment van Aanbidding.

We kunnen altijd wanneer we een kerk passeren even bij het tabernakel 'Hallo' gaan zeggen aan Jezus… Als mama met kleine kindjes neem ik dit idee mee, want het is zeer realistisch om te doen - op vakantie hebben wij spontaan de gewoonte om elke kerk die we passeren binnen te gaan, het lijkt mij mooi om dit in het dagelijkse leven ook vaker te doen!

En regelmatig bidden bij het Heilig Sacrament is een goed hulpmiddel in onze spirituele groei, dus zowel voor mij als voor de kindjes is dit zeker goed.


Nog enkele inspirerende uitspraken over het Heilig SacramentWil je het liturgisch jaar een centrale plaats geven in je gezin?

Dan is onze kaartenset van het liturgische jaar een ideaal beginpunt! Ontdek de 50 kaarten hier en ga in jouw gezin op pad met de belangrijkste feesten van het liturgische jaar, door een visuele herinnering en de bijhorende relevante informatie op maat van het gezin!


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page